Rumspringa – An Amish in Berlin (2022)

Rumspringa - An Amish in Berlin adından da anlaşılacağı üzere bizlere bir tür gezelim görelim serüveni sunmaktadır.

Ergenliğe henüz yeni girmiş, içi kıpır kıpır olan ve bir yandan da kalbini carptıracak heyecanlar arayan bir gencin bilmediği bir kültürü araştırarak derinlerine inen ve bizim de bu kültür hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmamızı sağlayan farklı bir eser. Çoğunlukla sakin bir gidişat ile ilerleyen film izle başrolünde ise son derece sempatik bir genç adam yer alıyor. Olaylar ise bir gün kendisini bir geçit töreninde bulmasıyla başlıyor. Bu tören Amish topluluğu olarak bilinen bir millete ait. Bu topluluğa ait bu renkli tören Almanya’nın Berlin şehrinde toplanmıştır. Kendisi de zaten dünyayı gezme hayallerinin peşinden giden bir tür gezgindir. Dikkatlice törendeki insanları, giyinişlerini, birbirleri ile olan iletişimlerini, danslarını incelemeye başlar. Adeta büyülenmiştir. Gözlerinin önünden geçen türlü renk ve ahenkte kadınlar ve erkekler vardır. Erkeklerde türlü şekillerde uzun sakallar, kadınlarda sade ama türlü türlü elbiseler bulunmaktadır. Ancak günlük hayatta sürdükleri yaşam tamamen sade ve sakin bir görüntü içerisindedir. Bu yaşam tarzı baş rolümünüzün ilgisini fazlasıyla çeker .

Bu topluluğun bu kadar dikkat çekmesinin sebebi olan en ilginç yanı ise her türlü teknolojik gelişmeyi reddediyor olmalarıdır. Araba , televizyon , telefon. Evet tüm gelişmeleri. Hem de fazlasıyla kolaylık sağlayacak olanları bile. Onlar doğal olmayı ve doğal olmayı seçmişlerdir. Tamamen, insanoğlunun doğuştan var olduğu haliyle. Kendi aralarında birtakım diller kullanmaktadırlar. Çoğunlukla Pennsylvania Almancası konuşurlar. Buna başka bir deyişle Plautdietsch diye de anabiliriz. Bunun yanında azımsanmayacak derecede birçoğu iyi bir şekilde ingilizce de konuşabilmektedir. Film izle Topluluğun günlük hayattaki aile yapılarına ve bireysel iletişimlerine de tanık oluyoruz. Böylece aralarındaki bağlar , ahlak kuralları, kısacası sosyal yapıları hakkında da bolca bilgiyle ulaşma fırsatı buluyoruz. Amishlerin bu sıra dışı gözüken ama bir o kadar doğal yaşadıkları hayatlarına baktığımız süreçte kendimizi bir olgunluğun icinde buluyoruz.

Filmin görüntülenme tekniklerinde kullanılan renklendirmeler teknik bakımdan en çok dikkat çeken özelliklerden. Bu farklı yapım yönetmen Mira Thiel’ in ellerinde şekilleniyor. Senaryosu ise Nika Heinrich, Oskar Minkler ve Mira Thiel ile birlikte ortak yazılmış. Zaten bir Alman topluluğu olan Amishlerin anlatıldığı filmin çekimleri de Almanya tarafından yapılmıştır .

https://www.fullhdfilmizlesene.pw